• Půlka kapra (1 kg)
  • lžíce citrónové šťávy
  • 6 lžic oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • na přípravu petrželového másla : 100 nízkoenergetického másla, 3 lžičky jemně usekané zelené petrželky, lžička worchesterové omáčky, 2 lžičky citrónové šťávy, sůl


Půlku kapra bez ploutví osušíme, na hřbetu několikrát nařízneme, osolíme, po obou stranách opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, potřeme jemným olejem a necháme v chladu asi hodinu odležet. Pak kapra grilujeme na rozpáleném roštu po obou stranách, celkem asi 13 minut, podle potřeby potíráme olejem, opékáme až do zlatohněda. Upečeného kapra rozdělíme na 4 až 5 porcí, na ně pak položíme kolečka petrželového másla, ozdobíme plátky citrónu a snítkami zelené petrželky. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory. Příprava petrželového másla : máslo třeme v misce, postupně vmícháme všechny přísady, pak je upravíme do tvaru válečků, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Ztuhlé máslo nakrájíme na kolečka.