Cibulačka - moje oblíbená - 5.0 out of 5 based on 1 review
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnoceni 5.00 (1 Hodnoceni)

Ingredience na vývar:

  • 1 menší celer
  • 5 mrkví
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • 600 g kuřecích skeletů nebo kuřecích křídel, případně kuřecí stehna
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček pepře

Ingredience na cibulačku:

  • 2 kg cibule (nejlépe půl na půl bílou a červenou)
  • 1 větší pórek
  • olivový olej
  • máslo

Vše začneme přípravou vývaru. Já jsem použil dvě kuřecí stehna. Maso opláchneme ve vlažné vodě a dáme do většího hrnce. Přidáme koření tedy bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Oškrábeme mrkev, petržel a celer. Celer rozkrojíme na čtvrtiny. Oloupeme cibuli (někdo ji dává do vývaru neloupanou, aby získal tmavší barvu) a rozkrojíme na půlky. Veškerou zeleninu vložíme do hrnce na kuřecí stehna a zalijeme studenou vodou.

Jakmile se začne voda vařit, tak zmírníme. Voda by měla jen tak zlehka probublávat. Takto vaříme hóódně dlouho. Já vařím vývar minimálně 4 hodiny, ale nic nezkazíte, když budete vařit hodin 6. Můžete se potom těšit na opravdu kvalitní vývar, který můžete dále použít nejen do cibulačky. Mně osobně je líto zeleninu, která zbyde po vývaru, vyhodit. Pokud ji rozmixujete, dá se použít k zahuštění. Do cibulačky se nám zahuštění nehodí, ale takto zahuštěná bramboračka nemá chybu. Já už jsem jížce dal dávno sbohem.

Takže nyní máme hotový vývar, který jsme pečlivě přecedili přes síto a můžeme se pustit do přípravy cibulačky. Veškerou cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Stejně tak narájíme i pórek. Nyní vezmeme další větší hrnec nebo kastrol, rozpálíme olivový olej společně s trochou másla a přidáme cibuli s pórkem. Tajemství dobré chuti cibulové polévky je nic neuspěchat. Jakmile se cibule smaží, tak ji přiklopíme a za občasného míchání dusíme nejméně1 hodinu a poté ještě asi 20 minut smažíme již nepřiklopené, aby vše chytlo barvu.

Nyní můžeme cibuli zalít vývavarem a dalších 30 minut povařit. Po této fázi je cibulačka připravená k podávání. K polévce můžeme opéci chleba na kostičky a nebo přikusovat topinku z topinkovače.

Příprava této cibulačky je sice časově náročná, ale výsledek určitě stojí za to!

Go to top