Kohout na víně - Coq au vin - 4.8 out of 5 based on 5 reviews
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnoceni 4.90 (5 Hodnoceni)

Nejdůležitější na tomto receptu je sehnat kohouta. Ideální je z vlastního chovu, případně od souseda (samozřejmě s jeho dovolením). Jakmile máme kohouta, můžeme se pustit do práce.

 

  • 1 mladý kohout
  • 24 až 30 perlových cibulek nebo sklenička nakládaných cibulek a 10 malých cibulek (šalotek)
  • mletý pepř
  • sůl
  • šálek hladké mouky
  • 250 g anglické slaniny
  • 300 g žampiónů
  • 100 g másla
  • 150 g protlaku
  • 2 větší mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • láhev burgundského vína
  • 5 cl koňaku
  • 3 stroužky česneku
  • bouquet garni (svazek petrželky, timiánu a bobkového listu)


Rozděláme si první láhev burgundského. Připrava receptu trvá celkem dlouho, takže se jedna láhev v průběhu vaření s přehledem vypije.

Kohouta naporcujeme přibližně na 10 kusů, osolíme, opepříme a zaprášíme moukou.  V hrnci rozpálíme olivový olej a kousky kohouta osmahneme do zlatova. Maso vyjmeme z hrnce. Nyní dáme do stejného hrnce na kostičky nakrájenou slaninu. Po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a 10 na kolečka nakrájených malých cibulek. Vše pěkně orestujeme a do hrnce vrátíme kousky kohouta. Nyní můžeme kohouta flambovat na koňaku. Někdo doporučuje dát koňak až později po vaření. Myslím, že je to jedno.

V další fázi přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a na podobné dílky nakrájený řapíkatý celer. Nyní přijde řada na druhou láhev vína. Tu už ale nelijeme do sebe, nýbrž do hrnce s kohoutem. Přidáme také drubeží vývar a vaříme na velmi mírném ohni přibilžně 2 hodiny.

Ke konci vaření přidáme na másle opečené na čtvrtiny nakrájené žampióny a zbylé cibulky, případně nakládáné cibulky. Pokud použijeme syrové cibulky, odřízneme kořen a na místě řezu uděláme nožem X a dáme je na 1 min do vařící vody, slejeme, necháme vychladnout a poté je jednoduše vyloupneme pomocí palce a ukazováčku ze slupky. Vařené cibulky opečeme společně s žampióny. Nakládané přidáme přímo. Ještě přidáme rajský protlak a povaříme ještě asi čtvrt hodiny. Vyndáme svazek bouquet garni a omáčku zjemníme kouskem másla. V originálním receptu se ještě přidává kouhoutí krev a játra.

Jako příloha se servírují nudle případně opečená bageta.

Go to top