Koprovou omáčku familiárně koprovku lidé většinou buď milují nebo nesnáší. Pro mnohé je děsivou noční můrou při vzpomínkách na školní jídelnu. Hovězí podrážka ponořená v bílém čemsi. Družinářka trvající na spapání masíčka. Pašování masa v puse z jídelny, případně ukrytí do důmyslných skrýší - odstraníte hlavu panenky, maso nacpete do tělíčka a hlavu vrátíte na původní místo...
Ale dost vzpomínek, už jsme dospělí, z traumat jsme se oklepali a zjišťujeme, že koprovka si nezaslouží být na blacklistu našich chutí, ba právě naopak, máme ji rádi, ale jak se vlastně dělá?
Tady je zřejmě nejuniverzálnější recept na koprovou omáčku:
- 3 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 500 ml hovězí vývar (Když není vývar, stačí voda. Zvlášť, když děláme koprovku bez masa, jen s vařenými vejci)
- svazek kopru
- 2 lžíce másla
- ocet
- sůl
- cukr
- pepř
V hrnci rozehřejeme máslo, které zaprášíme moukou, důkladně rozmícháme a vytvoříme jíšku. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko a necháme asi 20 minut vařit. Poté přidáme nasekaný kopr, zjemníme smetanou, necháme přejít varem a dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem.
Ke koprové omáčce se podává hovězí maso a houskový knedlík. Někdo má rád koprovku bez masa s vařeným vejcem a jako přílohu brambory. Vajíčko můžete také rozmíchat přímo do koprové omáčky a nedávat do ní jíšku, pak bude lehčí a dietnější.