Vejce na tvrdo vaříme na středním ohni 10 minut.

Pokud vaříme vejce na příliš silném ohni, bude bílek příliš tvrdý a žloutek naopak příliš měkký. Ovšem pokud bude var hodně mírný, tak bude žloutek tvrdý a bílek naopak měkký.

Při delším vaření vejce neprasknou, ale žloutek získá takovou nehezkou šedozelenou barvu.

Vejce nám můžou prasknout, pokud je přivedeme do prudkého varu nebo jsou poškozená. Pro jistotu tedy vejce hlídáme, než přijdou k varu a jakmile vidíme, že už voda začíná klokotat, tak sporák ztlumíme a případně odkryjeme pokličku.

Vejce na tvrdo půjde snáze loupat, když ho naťukneme a ponoříme na chvíli do studené vody.

Ekonomický způsob vaření vajec na tvrdo:

Čtyři až osm vajec dejte opatrně do jednoho litru vroucí vody (při jiném množství vajec zachovejte poměr vody), zakryjte pokličkou a uveďte znovu k varu. Po 5 až 10 sekundách varu stáhněte hrnec z plotýnky. Za 25 minut nebo po vychladnutí by měla být vejce na tvrdo.