• 5 porcí kapra
  • 1 l aspiku
  • 8 cibulek
  • 5 vajec
  • citrón
  • 3 tvrdá rajčata
  • 50 g majonézy
  • jemná hořčice
  • mletý pepř
  • hlávka salátu
  • sůl

 

Celého kapra uvaříme ve slané a mírně okyselené vodě do měkka, pak jej vykostíme. Rosol rozehřejeme na hustotu medu, nalijeme do misky, tu jím vypláchneme a aspik přelijeme do jiné nádoby. Do původní misky narovnáme kapří maso, dílky rajčat, nakrájená natvrdo uvařená vejce, na kostičky nakrájenou cibuli, hořčici, pepř a zbylý aspik a necháme ztuhnout. Jednotlivé porce zdobíme listy hlávkového salátu. Příprava aspiku : do hrnečku nasypeme 60 g práškové želatiny, zalijeme ji 1/4 l studené vody, promícháme a necháme asi 1/2 hodiny bobtnat. Do 3/4 l studené vody přilijeme 2 dcl octa, osolíme, přidáme lžíci krystalového cukru a povaříme asi 5 minut. Stáhneme z plotny, přidáme nabobtnalou želatinu a mícháme až se želatina rozpustí (nesmí se již vařit).