Koprovou omáčku familiárně koprovku lidé většinou buď milují nebo nesnáší. Pro mnohé je děsivou noční můrou při vzpomínkách na školní jídelnu. Hovězí podrážka ponořená v bílém čemsi. Družinářka trvající na spapání masíčka. Pašování masa v puse z jídelny, případně ukrytí do důmyslných skrýší - odstraníte hlavu panenky, maso nacpete do tělíčka a hlavu vrátíte na původní místo...
Ale dost vzpomínek, už jsme dospělí, z traumat jsme se oklepali a zjišťujeme, že koprovka si nezaslouží být na blacklistu našich chutí, ba právě naopak, máme ji rádi, ale jak se vlastně dělá?
Tady je zřejmě nejuniverzálnější recept na koprovou omáčku:
V hrnci rozehřejeme máslo, které zaprášíme moukou, důkladně rozmícháme a vytvoříme jíšku. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko a necháme asi 20 minut vařit. Poté přidáme nasekaný kopr, zjemníme smetanou, necháme přejít varem a dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem.
Ke koprové omáčce se podává hovězí maso a houskový knedlík. Někdo má rád koprovku bez masa s vařeným vejcem a jako přílohu brambory. Vajíčko můžete také rozmíchat přímo do koprové omáčky a nedávat do ní jíšku, pak bude lehčí a dietnější.
Slogan dnešního receptu zní: Nemusíte nikomu dělat křena, stačí když uvaříte křenovou omáčku.
Co se týká ingrediencí, tak křen je samosebou nutnost. Ostatní věci už nejsou tak striktní. Někdo dává mléko jiný smetanu. Když nemáte hovězí vývar ani bujón a nebo se bujón bojíte přidat, protože nevíte z čeho vlastně je, nemusíte se bát dát obyčejnou vodu. Křenová omáčka sice bude mít mdlý základ, ale zase bude taková lehčí a když ji "vytuníte" křenem, bude chutnat dobře a zdravě.
Vývar přivedeme k varu, přidáme do něj smetanu s rozmíchanou hladkou moukou a vaříme asi 20 minut. Nebo to můžete udělat obráceně, takže udělat jíšku z hladké mouky a lžíce másla a opatrně ji vmíchat do vařícího vývaru. Na konec přidáme čerstvý křen a dochutíme solí a pepřem. Křen přidáváme až jako poslední, abychom ho varem nepřipravili o vitamíny a další cenné látky. K omáčce podáváme uvařené hovězí maso a houskový knedlík nebo vejce vařená na hniličku, která se s křenem chuťově báječně doplňují.
Zkoušel jsem udělat i veganskou křenovou omáčku bez mléka, smetany a hovězího vývaru jen s vodou. Chce to udělat trochu mastnější pomocí olivového oleje. Výsledek nebyl tak špatný a s plátkem sojového masa a houskovým knedlíkem to ušlo. V tomto případě doporučuji nešetřit křenem.