Slogan dnešního receptu zní: Nemusíte nikomu dělat křena, stačí když uvaříte křenovou omáčku.

Co se týká ingrediencí, tak křen je samosebou nutnost. Ostatní věci už nejsou tak striktní. Někdo dává mléko jiný smetanu. Když nemáte hovězí vývar ani bujón a nebo se bujón bojíte přidat, protože nevíte z čeho vlastně je, nemusíte se bát dát obyčejnou vodu. Křenová omáčka sice bude mít mdlý základ, ale zase bude taková lehčí a když ji "vytuníte" křenem, bude chutnat dobře a zdravě.

  • 250 ml hovězího vývaru
  • 500 ml sladké smetany
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • sůl
  • pepř

Vývar přivedeme k varu, přidáme do něj smetanu s rozmíchanou hladkou moukou a vaříme asi 20 minut. Nebo to můžete udělat obráceně, takže udělat jíšku z hladké mouky a lžíce másla a opatrně ji vmíchat do vařícího vývaru. Na konec přidáme čerstvý křen a dochutíme solí a pepřem. Křen přidáváme až jako poslední, abychom ho varem nepřipravili o vitamíny a další cenné látky. K omáčce podáváme uvařené hovězí maso a houskový knedlík nebo vejce vařená na hniličku, která se s křenem chuťově báječně doplňují.

Křenová omáčka pro vegany

Zkoušel jsem udělat i veganskou křenovou omáčku bez mléka, smetany a hovězího vývaru jen s vodou. Chce to udělat trochu mastnější pomocí olivového oleje. Výsledek nebyl tak špatný a s plátkem sojového masa a houskovým knedlíkem to ušlo. V tomto případě doporučuji nešetřit křenem.