• 500 g vykostěného kapra
  • 40 g oleje
  • 250 g vařených brambor
  • 4 lžíce sladké smetany
  • 2 žloutky
  • 40 g strouhaného tvrdého sýra
  • 30 g strouhané housky
  • zelená petržel
  • mletý pepř
  • hladká mouka
  • sůl
  • na omáčku : 40 g másla, 50 g hladké mouky, citrónová štáva, sůl

 

Vykostěného staženého kapra nakrájíme na asi 5 plátků, osolíme, opepříme, poprášíme po obou stranách moukou a na rozpáleném oleji opečeme téměř do měkka. Zapékací misku vymažeme máslem, vložíme částečně opečené ryby a kolem nich rozložíme na kolečka nakrájené, ve slupce uvařené , oloupané brambory. Pokrm zalijeme omáčkou do níž jsme zamíchali smetanu se žloutky. Povrch pokrmu posypeme strouhanou houskou, jemně nastrouhaným sýrem, pokropíme máslem a v předehřáté troubě asi 10 minut zapečeme. Podáváme sypané drobně usekanou zelenou petrželkou. Příprava omáčky : z másla a mouky připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem a přikapáváme citrónovou šťávou. Osolíme a za stálého míchání zvolna vaříme asi půl hodiny.