- 500 g vykostěného kapra
- 40 g oleje
- 250 g vařených brambor
- 4 lžíce sladké smetany
- 2 žloutky
- 40 g strouhaného tvrdého sýra
- 30 g strouhané housky
- zelená petržel
- mletý pepř
- hladká mouka
- sůl
- na omáčku : 40 g másla, 50 g hladké mouky, citrónová štáva, sůl
Vykostěného staženého kapra nakrájíme na asi 5 plátků, osolíme, opepříme, poprášíme po obou stranách moukou a na rozpáleném oleji opečeme téměř do měkka. Zapékací misku vymažeme máslem, vložíme částečně opečené ryby a kolem nich rozložíme na kolečka nakrájené, ve slupce uvařené , oloupané brambory. Pokrm zalijeme omáčkou do níž jsme zamíchali smetanu se žloutky. Povrch pokrmu posypeme strouhanou houskou, jemně nastrouhaným sýrem, pokropíme máslem a v předehřáté troubě asi 10 minut zapečeme. Podáváme sypané drobně usekanou zelenou petrželkou. Příprava omáčky : z másla a mouky připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem a přikapáváme citrónovou šťávou. Osolíme a za stálého míchání zvolna vaříme asi půl hodiny.