• 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 20 g cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 150 g hladké mouky
  • 0,5 l mléka nebo sladké smetany
  • 50 g tuku na pečení
  • Na zálivku: 50 g másla, 1 pomeranč, 1 citrón, 2 lžíce rumu nebo brandy


Vejce a žloutek rozšleháme s troškou cukru, soli, olejem a postupně přidáváme mouku a mléko nebo smetanu, až vznikne hladké řidší těsto. Necháme je odpočinout. Na máslem vymazanou pánev lijeme tenké palačinky a pečeme je po obou stranách. Zbylý cukr utřeme s máslem do pěny, přidáme jemně nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče a citrónu, nahřejeme na pánvi, a když se cukr s máslem rozpustí, přidáme rum. Palačinky skládáme jako šátečky, narovnáme je za sebou na plochou ohnivzdornou misku, pokropíme je připravenou zálivkou a v troubě je jen prohřejeme. Podáváme je teplé, pocukrované.