• 1 vejce nebo 2 žloutky
  • 30 g cukru
  • špetka soli
  • 0,5 l mléka
  • 200 g hladké mouky
  • olej na smažení


Vejce nebo žloutky , cukr, sůl a trochu mléka rozšleháme, střídavě přidáváme mouku a mléko, a to tak, abychom rozmíchali mouku v hustším těstě, které pak zředíme, aby byly palačinky pěkně jemné. Palačinkové těsto necháme chvíli odpočinout, pak nahřejeme pánev, nalijeme olej, počkáme až je rozpálený, aby ho palačinka nenasála a můžeme začít. Těsto lijeme naběračkou v tenké vrstvě a pohybem pánve ho rozprostřeme po celé ploše. Po opečení palačinku otočíme a dopečeme i z druhé strany. Kdo si troufá, může palačinky otáčet švihem. Jde to rychleji, ale pokud si nevěříte, vystačíte si i s obracečkou. Horké palačinky skládáme na sebe do mísy a přiklopíme pokličkou, aby zůstali teplé. S čím si je dáte, už záleží jen na vaší chuti. Já preferuji jahodovou marmeládu a na vrch trochu skořice.