• hrách
  • cibule
  • sádlo nebo olej
  • česnek
  • majoránka
  • smetana na zjemnění (nemusí být)
  • pepř a sůl


Hrách namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Záleží na druhu hrachu. Celý hrách můžeme nechat přes noc. U půleného hrachu stačí kratší doba. Já mám nejradši celý hrách, hrachová kaše se mi zdá chutnější než z toho žlutého půleného hrachu.

Máme namočeno, nabobtnáno a můžeme přejít k vaření. Hrách se vaří dlouho i několik hodin. Tlakovým hrncem si proces můžeme urychlit. Při vaření hrachu je důležitá jedna zásada: Nikdy nemícháme! Jakmile začneme míchat, přípálí se. Věřte mi, mám to vyzkoušené:-)

Jakmile je hrách vařený, nadrtíme ho nebo rozmixujeme a přistoupíme k dochucení. Osolíme, opepříme, přidáme protlačený česnek a majoránku dle chuti. Můžeme také zjemnit smetanou.

Podáváme z párkem nebo opečenou klobásou, volským okem a okurkou. Navrch přizdobíme dozlatova smaženou cibulkou.