- hrách
- cibule
- sádlo nebo olej
- česnek
- majoránka
- smetana na zjemnění (nemusí být)
- pepř a sůl
Hrách namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Záleží na druhu hrachu. Celý hrách můžeme nechat přes noc. U půleného hrachu stačí kratší doba. Já mám nejradši celý hrách, hrachová kaše se mi zdá chutnější než z toho žlutého půleného hrachu.
Máme namočeno, nabobtnáno a můžeme přejít k vaření. Hrách se vaří dlouho i několik hodin. Tlakovým hrncem si proces můžeme urychlit. Při vaření hrachu je důležitá jedna zásada: Nikdy nemícháme! Jakmile začneme míchat, přípálí se. Věřte mi, mám to vyzkoušené:-)
Jakmile je hrách vařený, nadrtíme ho nebo rozmixujeme a přistoupíme k dochucení. Osolíme, opepříme, přidáme protlačený česnek a majoránku dle chuti. Můžeme také zjemnit smetanou.
Podáváme z párkem nebo opečenou klobásou, volským okem a okurkou. Navrch přizdobíme dozlatova smaženou cibulkou.