Jak udit sýr?

Vyudit sýr není nic těžkého, ale je potřeba vědět jak na to. Nejlepší je udit v punčochách. Samozřejmě tím nemyslím, že si navléknete punčocháče a vydáte se k udírně. Do punčoch se umístí sýr. Dělá se to proto, aby nevytekl a zároveň mohl absorbovat čoud, prostě se udit.

 

Někdo doporučuje nakrájet sýr na kostičky, já jsem se rozhodl ho na hrubo nastrouhat. Udělal jsem to z toho důvodu, protože jsem potřeboval dostat do něj další ingredience, a pokud by sýr byl na kostičky, tak by mi drobnější přísady zůstaly na dně.

S jakými přísadami sýry udit?

Záleží na tom co máte rádi. Nebojte se experimentovat.

Já jsem si oblíbil tyto kombinace:

  • zelené olivy a česnek
  • černé olivy a česnek
  • vlašské ořechy a paprika (koření)
  • černucha (černý kmín) a kumín (římský kmín)

Někdo dává dvě vrstvy punčoch, dokonce jsem slyšel i o čtyřech vrstvách. Já jsem dal jen jednu. Je to větší risk, že vám sýr vyteče, na druhou stranu by mělo dojít k lepšímu prouzení.

Při jaké teplotě sýry udit?

Teplota uzení je alfou a omegou uzení. Velmi záleží na tom, jakou máte udírnu a jak dlouhý máte přívod. Sýry byste měli dát do udírny při teplotě 20 - 30 stupňů a začít udit studeným kouřem. Tím dosáhnete důkladného prouzení i uvnitř. Pokud budete mít při začátku vysokou teplotu (nad 50 stupňů), sýry se vám ihned zatáhnou. Doporučuji minimálně půl hodiny dodržovat nízkou teplotu. Poté můžete teplotu malinko zvýšit, ale neměla by přesáhnout 80 stupňů, protože potom může dojít k protékání sýru punčochou. 

Jak dlouho sýry udit?

Přesná doba uzení se nedá říci. Já si myslím, že čím déle, tím lépe. Za minimální dobu pro uzení sýrů považuji 2 hodiny a za ideální 6 až 12 hodin. Záleží na vaší trpělivosti a můžu vám říct, že já, jak to chodím pořád kontrolovat a sbíhají se mi sliny, tak jsem víc než těch 12 hodin nevydržel.