Zapečené brambory jsou skvělá věc a neznám nikoho, komu by nechutnaly. Při zapékání brambor se dá snadno improvizovat a projevit svou kulinářskou kreativitu. Pro tentokrát jsem to zkusil s květákem.
- 4 až 5 větších brambor
- 1 květák
- 3 až 4 menší mrkve
- plátky sýra
- 2 červené cibule
- půl palice česneku
- lžíce dijonské hořčice
- čerstvý pepř
- sůl
- olivový olej
- 30 dkg nastrouhaného nebo plátkového sýra
- petrželka
Brambory oloupeme, nakrájíme (na o něco menší kousky než když krájíme brambory jak přílohu) a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Nebo můžete brambory uvařit ve slupce, ale z mého pohledu je to pracnější a ve výsledku to není znát.
Květák rozdělíme na růžičky a dusíme společně s mrkví do měkka. Udělejte to tak, že na dno hrnce položte celé mrkve a na ně naklaďte růžičky květáku.
Uvařené brambory nasypte na olejem vymazaný pekáč, přidejte květák, nakrájejte uvařenou mrkev na špalíčky, také ji tam vhoďte, dosolte a opepřete a vše trochu promíchejte.
Nyní nasekejte česnek, cibule rozpulte a nakrájejte na plátky a v ruce trochu rozdrťte, aby se vám rozpadla na proužky. Společně s česnekem ji zamíchejte do základu.
Troubu rozpalte asi na 170 stupňů a dejte propéct na 20 minut. Po 20 minutách přidejte na vrch sýr a nechte ještě 10 minut zapékat.
Při servírování můžeme ozdobit nasekanou petrželkou.