Zapečené brambory jsou skvělá věc a neznám nikoho, komu by nechutnaly. Při zapékání brambor se dá snadno improvizovat a projevit svou kulinářskou kreativitu. Pro tentokrát jsem to zkusil s květákem.

 

  • 4 až 5 větších brambor
  • 1 květák
  • 3 až 4 menší mrkve
  • plátky sýra
  • 2 červené cibule
  • půl palice česneku
  • lžíce dijonské hořčice
  • čerstvý pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • 30 dkg nastrouhaného nebo plátkového sýra 
  • petrželka

Brambory oloupeme, nakrájíme (na o něco menší kousky než když krájíme brambory jak přílohu) a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Nebo můžete brambory uvařit ve slupce, ale z mého pohledu je to pracnější a ve výsledku to není znát.

Květák rozdělíme na růžičky a dusíme společně s mrkví do měkka. Udělejte to tak, že na dno hrnce položte celé mrkve a na ně naklaďte růžičky květáku. 

Uvařené brambory nasypte na olejem vymazaný pekáč, přidejte květák, nakrájejte uvařenou mrkev na špalíčky, také ji tam vhoďte, dosolte a opepřete a vše trochu promíchejte.

Nyní nasekejte česnek, cibule rozpulte a nakrájejte na plátky a v ruce trochu rozdrťte, aby se vám rozpadla na proužky. Společně s česnekem ji zamíchejte do základu.

Troubu rozpalte asi na 170 stupňů a dejte propéct na 20 minut. Po 20 minutách přidejte na vrch sýr a nechte ještě 10 minut zapékat.

Při servírování můžeme ozdobit nasekanou petrželkou.