Španělské ptáčky můžeme považovat za klasiku české kuchyně, protože jejich původ se datuje až k dobám císaře Rudolfa II. Údajně něco podobného vytvářeli španělští kuchaři na jeho dvoře.

 

A tady je recept na španělského ptáčka tak, jak ho známe nyní:

  • 4 plátky z hovězí kýty
  • 2 nožičky párku nebo 1 špekáček
  • 2 naložené okurky
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • hovězí vývar
  • hořčice
  • pepř
  • sůl

Plátky hovězí kýty naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme je hořčičí a na vrch položíme čtvrt vejce, půl okurky a půl párku nebo čtvrt špekáčku. Nyní vše zabalíme a svážeme režnou nití. Na povrchu osolíme a obalíme v hladké mouce.

Nyní rozpálíme sádlo, přidáme nasekanou cibulku a španělské ptáčky a ze všech stran je opečeme. Pak přidáme vývar a dusíme do měkka. Omáčku můžeme podle potřeby zahustit moukou a přidat do ní nasekanou okurku a druhé uvařené vajíčko a ještě dochutit lákem z okurek.

K španělským ptáčkům podáváme jako přílohu vařenou rýži, houskový knedlík nebo brambor.

Falešný španělský ptáček

Rozdíl mezi španělským ptáčkem a falešným španělským ptáčkem je vnímám v přípravě. U falešného ptáčku nemusíte vytvářet rolky, ale vezmete cibuli, nasekáte ji, zpěníte na sádle, navrch hodíte plátky masa, opečete a uděláte omáčku (ať už z hovězího vývaru nebo z vody), do které všechny ingredience nasekáte.

Falešnost španělského ptáčku může být také dána použitím jiného druhu masa. Místo hovězího se používá vepřové. Asi bych se nebál zkusit to třeba i s krůtím masem.