Španělské ptáčky můžeme považovat za klasiku české kuchyně, protože jejich původ se datuje až k dobám císaře Rudolfa II. Údajně něco podobného vytvářeli španělští kuchaři na jeho dvoře.
A tady je recept na španělského ptáčka tak, jak ho známe nyní:
- 4 plátky z hovězí kýty
- 2 nožičky párku nebo 1 špekáček
- 2 naložené okurky
- 4 plátky anglické slaniny
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1,5 lžíce hladké mouky
- hovězí vývar
- hořčice
- pepř
- sůl
Plátky hovězí kýty naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme je hořčičí a na vrch položíme čtvrt vejce, půl okurky a půl párku nebo čtvrt špekáčku. Nyní vše zabalíme a svážeme režnou nití. Na povrchu osolíme a obalíme v hladké mouce.
Nyní rozpálíme sádlo, přidáme nasekanou cibulku a španělské ptáčky a ze všech stran je opečeme. Pak přidáme vývar a dusíme do měkka. Omáčku můžeme podle potřeby zahustit moukou a přidat do ní nasekanou okurku a druhé uvařené vajíčko a ještě dochutit lákem z okurek.
K španělským ptáčkům podáváme jako přílohu vařenou rýži, houskový knedlík nebo brambor.
Falešný španělský ptáček
Rozdíl mezi španělským ptáčkem a falešným španělským ptáčkem je vnímám v přípravě. U falešného ptáčku nemusíte vytvářet rolky, ale vezmete cibuli, nasekáte ji, zpěníte na sádle, navrch hodíte plátky masa, opečete a uděláte omáčku (ať už z hovězího vývaru nebo z vody), do které všechny ingredience nasekáte.
Falešnost španělského ptáčku může být také dána použitím jiného druhu masa. Místo hovězího se používá vepřové. Asi bych se nebál zkusit to třeba i s krůtím masem.