Jako milovník leča a experimentátor jsem se rozhodl vytvořit lečo tak, jak by mělo vypadat maďarské lečo s klobásou. 

Záměrně nepoužívám název pravé maďarské lečo s klobásou, protože se domnívám, že neexistuje přesná formule či recept, který by se mohl pyšnit tímto označením. Předpokládám, že v každé maďarské domácnosti se připravuje trochu jinak, stejně, jak je to u nás. Takže tento recept jsem pro někoho možná příliš lakonicky nazval Maďarské lečo s klobásou.

 

Rady pro přípravu maďarského leča

Poměr paprik a rajčat bude přibližně dvě ku jedné. Tzn. dva díly paprik a jeden díl rajčat. Papriky samozřejmě použijeme maďarské. Za prvé, protože děláme maďarské lečo a za druhé, protože jsou chuťově nejlepší a poznáte je už podle výrazné paprikové vůně. Jako milovník pálivé kuchyně samozřejmě neopomenu pohlídat, aby 2 nebo 3 papriky byly pálivé. Když maďarské nebo slovenské papriky pálí, tak pálí víc než leckterá feferonka. Je to taková trochu jiná pálivost než u feferonek, ale stojí za to. Dávejte si pozor když u nich vylupujete jádřinec, protože pálivá šťáva se vám zanese pod nehty a jde špatně umýt. Nedoporučuji se potom dotýkat jakýchkoli choulostivých partií a hrabat se v nich (myslím samozřejmě oči). Co se týká klobásy, tak i tady je dobré využít něco maďarského. Při nejhorším se dá použít maďarský točený salám.

 

Maďarské lečo a jeho přísady

  • 4 větší cibule
  • Maďarské nebo slovenské papriky 1 kg (z toho 2 nebo 3 pálivé)
  • Rajčata 0,5 kg
  • 2 až 3 maďarské klobásy
  • 3 lžičky červené papriky
  • sůl
  • pepř

 

Vaříme maďarské lečo

Cibuli nakrájíme na slabé plátky nebo kostičky a usmažíme na oleji. Je důležité smažit cibuli dlouho, aby pěkně zezlátla a začala vonět. Minimálně půl hodiny! Samozřejmě ji musíte hlídat a nespálit. Jakmile uznáte, že cibule je hotová, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a pěkně ji na cibulce opečte. Nyní je čas cibuli s klobásou zaprášit červenou paprikou. Já jsem samozřejmě použil papriku dovezenou z Maďarska. Konkrétně 3 druhy, jednu ostřejší, jednu sladkou a jednu něco mezi. Každé necelou malou lžičku. S tímto základem vlastně pracujete jako se základem na guláš. V této fázi můžete přidat také trochu protlaku, ale není to nutné. Pár minut mícháme, aby byl základ eňo ňuňo.

Teď nastal čas přidat na proužky nebo prostě na kousky nakrájenou papriku. Nebojte se vyšší teploty, kdyby se vám zdálo, že se to pálí, tak přiklopte a papriky pustí vodu. Zároveň ale zbytečně neduste, ať nemáte té vody příliš, protože ještě přijdou na řadu rajčata. Hodně míchejte a můžete si dovolit i vyšší teplotu. Teprve potom, co se vám paprika slehne a změkne, můžete přidat nakrájená rajčata. Nyní už máte všechny suroviny kromě soli a pepře přidány. Vše dělejte ještě asi půl hodiny, tak aby se vám šťáva z rajčat pěkně promísila a chuťově spojila s ostatními přísadami.

Určitě jste si všimli, že v tomto receptu nepoužijeme oblíbené vejce. Díky tomu máme produkt zajímavější a pikantnější, protože vajíčka lečo zbytečně zjemňují. Vejce si pošetřete na obligátní lečo,které mnozí znáte z domova, tohle je totiž maďarské!

Přílohu už nechám na vaší chuti a kreativitě. Takže chleba, co? :-)