Dýňová polévka chutná lépe, než si člověk dokáže představit. Já sám jsem k tomuto receptu přistupoval s despektem a byl jsem opravdu mile překvapen. Recepty z dýně jsou v kurzu a to je dobře, protože jednak je dýně zdravá a za druhé je to skvělá rostlina, která nepotřebuje velkou péči, rozleze se vám po celé zahradě a je radost se na oranžově zářící dýně v začínajícím podzimu dívat.

 

Na dýňovou polévku budeme potřebovat

1 dýně Hokaido (nebo podobný druh)

1 větší cibule

3 stroužky česneku

1 litr zeleninového vývaru (lze použít jen vodu)

rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)

máslo

čerstvě namletý pepř

sůl

Příprava na dýňovou polévku

Nejnamáhavější na dýňové polévce je zpracovat dýni. Nejdříve ji musíte zbavit celkem silné slupky. Já jsem použil škrabku na okurku, ale šlo to dost ztuha. Poté musíte dýni překrojit a vydlabat semínka. Semínka z dýně nevyhazujte. Buď je můžete zlehka opražit a ozdobit s nimi hotovou polévku a nebo je rozložte, očistěte od zbylé dužiny, nechte vysušit a uskladněte. Vzhledem k obsahu potřebného zinku a dalších zdravých látek se vyplatí je chroupat třeba při sledování televize. Nezapomeňte si pár semínek nechat na zasazení na příští rok.

Dýni zbavenou semínek nakrájejte na větší kousky. Jakmile máte dýni připravenou můžete si nasekat cibuli a pustit se do vaření.

Vaříme dýňovou polévku

Ve větším hrnci rozpálíme asi čtyři lžíce oleje, přihodíme do něj kousek másla a cibulku, kterou dozlatova osmažíme. Máslo přidáváme pro lepší chuť, ale není to nutné.

Nyní vše zalijeme vývarem nebo vodou přidáme kusy dýně a vaříme tak dlouho, abychom měli dýni měkkou. Mělo by stačit asi 45 minut.

Jakmile máme dýni vařenou odstavíme hrnec a počkáme, až nám obsah vychladne. Teď je čas na práci s tyčovým mixérem, ovšem nejdříve přidáme čerstvý prolisovaný nebo na kousíčky nakrájený česnek. Česnek dýňové polévce dodá úžasný šmrnc. Nyní tedy vezmeme mixér a vše důkladně rozmixujeme.

Výsledný krém dáme zase na plotýnku a asi 20 minut povaříme. Před dokončením osolíme a dochutíme čerstvě namletým pepřem.