• 1,5 l vody
  • 1/2 kg drobných ryb
  • lžíce octa
  • stroužek česneku
  • 20 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • cibule
  • celer
  • žemle
  • 1 dcl mléka
  • natvrdo vařený žloutek
  • paprika
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • petrželka
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 1 celá a 2 na kostičky nakrájené a na másle osmahlé žemle

 

Rybky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme česnek, nakrájenou a na másle podušenou cibuli s celerem, ocet a vaříme asi 10 minut. Pak scedíme, rybky vyjmeme, maso obereme, přidáme k němu zeleninu, prolisovaný žloutek, v mléce namočenou a dobře vymačkanou žemli, rajčatový protlak a mletou papriku. Vše promícháme a umeleme. Připravíme si světlou jíšku z mouky a másla, přidáme k ní umletou směs, zalijeme procezeným vývarem z ryb a dobře povaříme. Do hotové polévky přidáme hrášek a sekanou petrželku. Podáváme s osmaženou žemlí.