- 800 g štiky
- 50 g strouhanky
- 50 g másla
- 1 dcl smetany
- lžíce krupice
- vejce
- cibule
- pepř
- sůl
- vrchovatá lžíce hrubé mouky
- 1 l vývaru
- na omáčku : 3 dcl silného masového vývaru, 1 dcl smetany, lžíce hladké mouky, lžíce citrónové šťávy, sůl, 50 g hrozinek, lžíce strouhaného křenu
Štiku udusíme na másle, stáhneme, vykostíme a s cibulí umeleme. Přidáme smetanu, strouhanku, krupici, vejce, pepř a sůl. Z těsta uděláme knedlíky veliké jako citrón, obalíme je v mouce, vhazujeme do více osoleného vroucího vývaru a vaříme 10 minut. Podáváme je s omáčkou, kterou připravíme ze silného vývaru zahuštěného moukou rozkvedlanou ve smetaně a povařeného s pokrájenými hrozinkami. Před podáváním omáčku osolíme a ochutíme citrónovou šťávou a strouhaným křenem. Knedlíky lze podávat také s rajskou omáčkou.