• Sumec
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • 2 bobkové listy
  • několik zrnek pepře a hřebíčků
  • hladká mouka
  • 1/4 l octa
  • 1 l bílého vína
  • 3/4 l hovězí polévky
  • kyselá smetana
  • citrón
  • sardelové máslo

 

Sumce nasolíme, prořízneme po stranách a necháme několik hodin v chladu odležet. Pokrájíme na kolečka zeleninu a osmažíme do světle žluta na másle. Přidáme koření, zaprášíme trochou mouky a osmahneme. Přilijeme ocet, 1/2 l vína a hovězí polévku. Vše vaříme 1/2 hodiny, procedíme, smícháme se zbylým vínem a nalijeme na osušeného, moukou poprášeného a v kastrole uloženého sumce. Pečeme v mírně vyhřáté troubě a často poléváme marinádou a kyselou smetanou. Po upečení obložíme smaženými brambory a podáváme s procezenou, trošku zaprášenou šťávou, do které zamícháme citronovou šťávu a sardelové máslo.